5 Temmuz 2014 Cumartesi

Renkler ve Zevkler Tartışılmaz (Tetrachromacy)

Arkadaşınızın kırmızısıyla, sizin kırmızınızın farklı olabileceğini hiç düşündünüz mü? Ya da size aynı gelen 2 renge, başka birinin bir rengin farklı tonları olduğunu söylemesi mümkün müdür? Cevabınız hayırsa, kesinlikle büyük bir yanılgı içerisindesiniz.

Tetrachromacy olarak adlandırılan bir olguya göre, Dünya üzerindeki kadınların %15'i normal fotoreseptör (retinaya düşen ışığıdalga boyuna uygun olarak elektrik enerjisine çeviren yapılar) çeşidi olan 3 yerine, 4 çeşit fotoreseptöre sahip. Bu da onların bizim algılayamadığımız tonları algılamalarını sağlıyor. Başka bir deyişle, aslında mavi-yeşil renk körü olmayanlar da bir anlamda renk körü!

Tetrachromacy sahibi birinin gördüğü renkler bizim gördüğüm renklere göre birkaç kat daha fazla. Bu da onların gerçekliği daha net bir şekilde kavramalarına yol açıyor. Siz bir ağaca baktığınızda yeşilin birkaç tonunu görüyorken, onlar onlarca tonda yeşil görüyor olabilir.

Bilim insanları Tetrachromacy'nin  sebebi olarak X kromozomu üzerinde taşınan opsin genlerini sorumlu tutuyor. Klasik opsin genleri olan  OPN1MW ve OPN1MW2 normal görüşlü tüm insanlarda mevcut. Ancak kadınlarda 2 adet X kromozomu bulunmasından dolayı, farklı çeşit fotoreseptör geni taşıyor olabilirler. 

Siz de Tetrachromat olduğunuzu öğrenmek ya da renk tonlarına duyarlılığınızı ölçmek istiyorsanız, Tetrachromacy Vision Test yaparak amacınıza ulaşabilirsiniz. İyi eğlenceler!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder