9 Ağustos 2013 Cuma

Google Science Fair 2013


Google firmasının düzenlemiş olduğu, 13-18 yaş arası katılımcıların bilimsel projeleriyle yarıştığı bir yarışma. Büyük ödülün sahibine 10 Günlük bir National Geographic Galapagos Adaları turunun yanında 50.000$'lık para ödülü verilecek. Ayrıca kazanan yarışmacının okuluna 10.000$'lık bir bağış yapılacak. Büyük ödülün yanında jüri özel ödülü, finalist ödülleri, science in action ödülü gibi çeşitli ödüller de var. Kazananlara ayrıca yaş kategorisine göre de ödül verilecek(13-14, 15-16 ve 17-18 olmak üzere 3 kategori). 
Şu an yarışmanın finalleri düzenleniyor. 16 yarışmacının arasından halk oylaması ile büyük ödülün sahibi seçilecek. Son 16'da Türkiye'den bir yarışmacı da var. 16 yaşında bir lise öğrencisi olan Elif Bilgin yarışmaya ''Muz Kabuklarının Bioplastik Üretiminde Kullanılması'' konulu projesi ile katılmış. 

Sizden Elif'e oy vermenizi istemiyorum yanlış anlamayın. Böyle bilimsel bir organizasyonda sırf Türk olduğu için onu seçmek çok yanlış olur. İsteyenler videoları izleyip kararlarını verdikten sonra buradan oy verebilirler. Hepsi çok başarılı projeler, ben kararsız kaldım :p:P:



Yarışmacıların Projelerini Anlattıkları Videolar
Elif Bilgin, 16, Türkiye
Kategori: İnovasyon
Muz Kabuklarının Bioplastik Üretiminde Kullanılması
Plastik üretimi için petrol gerekli bir hammadde. Ancak Biyoplastik üretmek için çoğunlukla patates kullanılıyor. Elif, gıda maddesi olan patatesin yerine bir atık olan muz kabuğunun kullanılmasını tavsiye etmiş.

Valerie Ding, 16, ABD
Kategori: Fizik
Gelişmiş Güneş Panelleri
Keşfettiği yeni bir yöntem ile (ne olduğunu tam anlayamadım), güneş panellerinin enerji verimlerini önemli bir oranda arttırmış.

Vinay Iyengar, 17, ABD
Kategori: Matematik
Daha Güvenli Şifreleme İçin Yeni Bir Algoritma
Vinay, oluşturduğu yeni bir tür algoritma ile şifreleme sistemlerini daha hızlı ve daha zor çözülebilir bir duruma getirmiş.

Yi Xi Kang, 16/ Tricia Lim, 15/ Samantha Kwok, 16, Singapur
Kategori: Biyoloji
Karaciğer İltihabı Tedavisi
Bu 3lü ise progesterone, estriol, and estrone gibi kadınlara has bazı hormonların karaciğer hastalıkları üzerinde geriletici etkisini kanıtlamışlar.


Ann Makosinski, 15, Kanada
Kategori: İnovasyon
Pilsiz El Feneri
Ann, el fenerininin tutma kısımlarını ısı sensörleri koymuş. Bu sensörler vücut ısısını elektriğe çeviriyor ve el fenerinin yanmasını sağlıyor.


Charalampos Ioannou, 18, Yunanistan
Kategori: İnovasyon
Hareket Sensörlü Eldiven
Bu arkadaş ise, ellerini yeteri düzeyde kullanamayanlar için (mesele kendi babaannesi kumandayı tam olarak kullanamıyormuş) en ufak bir parmak hareketini bile algılayıp, o şekilde hareket eden bir eldiven tasarlamış.


Venkat Senkar, 14, ABD
Kategori: Dünya
Soyu Tükenmekte Olan Canlılar Üzerine Araştırma
Venkat, çeşitli bio projenin soyu tükenmekte olan canlılara olan etkilerini ve bu etkilerin en az indirgenmesinin nasıl başarılabileceğini açıklamış.


Esha Maiti, 17, ABD
Kategori: Bilişim
Tümerleri Daha İyi Tespit Edebilmek
Günümüz medikal görüntüleme sistemleri ile tespit edilemeyen tümörleri bilgisayar simülasyonu ile tahmin ederek, tedavisini sağlamayı amaçlayan bir proje.


Viney Kumar, 14, Avustralya
Kategori: İnovasyon
Acil Yardım Araçları İçin Sinyal Sistemi
Acil durumlar için geliştirdiği erken uyarı sistemi ile ambulans ve diğer acil yardım araçlarının olay yerine daha rahat ve hızlı ulaşmasını sağlayan bir arkadaş.


Eric Chen, 17, ABD
Kategori: Biyoloji
Yeni Nesil Grip İlacı
Eric, geliştirdiği bir ilaç ile grip tedavisini kolaylaştırmış.

Liza Sosnova, 14/Tina Kabir, 13, Rusya
Kategori: Fizik
Evrensel Ölçüm Aracı
Liza ve Tina, Arşimet Prensibini esas alarak oluşturdukları bir aparat ile hacim, kütle ve yoğunluk ölçümlerindeki hataları en aza indirgemeyi başarmışlar.


Kavita Selva, 13, ABD
Kategori: Fizik
Yeni Bir Tür Mıknatıs
Günümüzde kullanılan mıknatıslarının yer altında nadir bulunan kaynaklardan elde edilmesi, ve dünyada bu kaynakların %98'ini kontrol eden Çin'in bu tür kaynakların ihracatına kısıtlama getirmesi yüzünden yeni bir tür mıknatıs geliştirmiş Kavita.


Elizabeth Zhao, 17, ABD
Kategori: Bilişim
Melanom İçin Erken Tanı Sistemi
Bir tür cilt kanseri olan Melanom'un erken teşhisi için algoritmik verilerin kullanılmasını önermiş Elizabeth. Projesi, %80 oranında başları sağlamış.

Shrishti Asthana, 15, Hindistan
Kategori: Dünya
Suyu Temizlemek İçin Çevreci Bir Yöntem
Nano ZnO(Çinko oksit) kullanarak suyu arıtmayı öneren, Shrishti; bu sayede çok daha ucuza, çok daha hızlı bir şekilde atık suların temiz hale getirilebileceğini söylüyor.


Alex Spiride, 13, ABD
Kategori: İnovasyon
Kalamar Jeti: Su Altı İtme Gücü
Kalamar ve birçok deniz canlısının hareket etmesini saplayan bir yöntemi, su altı araçlarına uyarlayarak zararlı yakıtlar kullanmadan araçlarının hareket edebilmesini sağlayan bir proje. (Kalamar deniz suyunu bir kesede toplayıp, daha sonra dışarı püskürterek saatte 40 km/s hıza kadar ulaşabilir.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder